karin gerfen | installaties

ruimtelijke draadtekeningen op locatie ...

Mechanics, fotografie en draadtekeningen, september 2023

In Zweden fotografeer ik mechanische onderdelen in een oud verlaten treinstation. Daar had de tijd stil gestaan. In mijn atelier breng ik het tot leven met gespannen draden. De zoektoch naar ruimtelijkheid, spanning tussen de objecten zijn een doorlopend onderzoek. Tijdens #contrapuntXIV aan het Koewegje 4 Zwolle,op zaterdag 30-09 en zondag 01-10 liet ik hier een aantal werken zien.

Geworteld, 2023 draadinterventie op locatie Harculo, Groepstentoonstelling Nevengeul Ijsselcentrale Zwolle, als onderdeel van IJsselbiënnale 2023 Grondtonen 17 juni t/m 17 september 2023 

Geboren in Erica, was het veengebied Bargerveen een plek waar ik als kind met regelmaat kwam. Een magisch gebied met bomen in het water. In mijn beeldend werk onderzoek ik mijn fascinatie voor de natuur, de wortelsystemen en de rol die ze hebben in ons leven. Onder de grond bevinden zich hele wortelsystemen, vaak onzichtbaar. Een metafoor voor het leven, met welke systemen ben ik verbonden? Geïnspireerd door het onderzoek naar ‘root system drawings’ vanuit Universiteit Wageningen ging ik op zoek naar het wortelsysteem van ‘Erica Herbacea’, de heideplant uit mijn geboorte gebied en zie je deze vertakkingen als tweeluik zichtbaar in dit fotografisch tweeluik terug, inclusief de Micorrizha verbindingen.

Expositie Synagoge Dalfsen van 22 april t/m 07 mei 2023

Tijdens de Expositie Toe Bisjwat in de Synagoge Dalfsen dook ik in de Joodse geschiedenis en haar relatie met de natuur. Toe Bisjwat - het nieuwjaarsfeest der bomen - is een joods natuurfeest waarbij het ontluiken van het groen centraal staat. Je zag in dit beeldend werk vier soorten groen, ieder op een ander tijdstip van de dag gemaakt. De verschillende vormen raken elkaar bijna, net als de vier seizoenen. Als het zonnig weer was, zag je ook daadwerkelijk het groen verlichten.

In de kabbalistische literatuur worden veel paralellen getrokken tussen de mens en het bomenrijk. Het gebruik van de walnoten - de wereld van de fysieke werkelijkheid - verwijst daarnaast naar de Israelische vruchten die gegeten werden, naast het drinken van vier bekers wijn.

'Högt Landskap' , Zweden juni 2022

Tijdens een verblijf van een tweetal maanden in Zweden, verzamelde ik beelden van deze omgeving en reageerde ik middels 'draadinterventies'. Een artistieke zoektocht en een speelveld vol natuur, verlaten cultuur en verzamelingen. Vanaf heden zijn de eerste twintig exemplaren verkrijgbaar in de webwinkel.

Prototype Installatie 'de kijker', Dalfsen mei 2022

Ieder mens kijkt anders. Steeds vanuit een andere hoek of beleving. Voor de opdracht vanuit het naoberschap heb ik vier perspectieven verbeeldt in prototype, een tijdelijke installatie op locatie, gelinkt aan de vier windrichtingen rondom deze plek. De kleur geel verwijst naar de gele boeien in het water. Een kleur die staat voor focus en doelgerichtheid. Welk verhaal zie jij? En kan je het vanuit een ander perspectief bekijken?

Groene verbindingen | sept t/m december 2020

Een artistiek project in de binnenstad van Kampen waarbij zeven mensen bevraagd werden over de waarde rondom de covid situatie. De persoonlijke verhalen waren uitgangspunt voor 7 fictieve installaties. De foto's zijn genomen in de binnenstad in kampen en zijn uiteindelijk gedrukt als kunstkaarten, zodat mensen deze als post kunnen rondsturen.

CRACKING THE LIGHT |   oktober 2020

Tijdens de verkoopexpositie georganiseerd door de Kunstbrug in de room katholieke Buitenkerk Kampen, maakt ik een 'interventie' in de ruimte. Ik reageerde op de grafstenen op de grond en vanuit de houten preekstoel spande ik lijnen in de ruimte. De kleurstelling was geen toeval, de kerk heeft door de hele ruimte oranje accenten en ook de pilaren zijn geel geverfd.

'zwarte lijnen'  | april 2019

Tijdens weg van kunst - een kunstroute door Kampen - maakte ik de installatie 'Zwarte lijnen' in de St. Anna-kapel. De oorspronkelijke bewoners, ook wel de 'zwarte zusters' genoemd hadden de taak het verplegen van zieken en begraven van pestlijders.  Een belangrijke maatschappelijke functie in de tijd van de 15e eeuw. Deze Celezusters leefden vaak in 7-tal bij elkaar en behoorden tot een lekenorde. Een zwarte rok en kap behoorde tot hun kleding, vandaar de keuze van deze zwarte lijnen en verwerking van 7 zwarte objecten in deze installatie.

'Freeze' in heeze  |  oktober 2018

Vanaf vrijdag 12 oktober 2018 was de installatie 'Freeze' drie weken te bezoeken in Heeze tijdens een kunstwandelroute op het landgoed Kapellerput. Onder de naam van kunstsmullen.nl kunt u nog meer info vinden over dit evenement.

In het werk 'Freeze' verwijs ik enerzijds naar een moment dat ik stilzet. Een filmische beeld van twaalf schommels onder de bomen, maar niet om op te zitten of hangen, maar om naar te kijken. Het liefst zouden we de ‘tijd’ even stil willen zetten als het gaat om duurzaamheid. Hoe gaan we om met de aarde? Kunnen we sommige processen nog terugdraaien? Door de schommels met ‘groen’ draad in te pakken en met mos te bewerken krijgt de installatie een surrealistische uitstraling. Een beweging die tot stilstand is gekomen. Als we niet bewust om blijven gaan met onze natuur is de spelende mens dan nog wel een mogelijkheid? Laten we even stilstaan...

Dominicanenklooster Zwolle  |  20 - 21 mei 2018

In het Pinksterweekend van 20 en 21 mei kon je mijn draadinstallatie bekijken in de stiltetuin van het Dominicanenklooster te Zwolle. Voorafgaand had ik een ontmoeting met een Dominicaan en ik heb mij deels hierdoor laten inspireren. www.kloosterzwolle.nl/programma/feest-geest-2018/

draadinstallatie Losser |  mei 2018

Zondag 13 mei kon je mijn locatiewerk zien in Losser op de Bleek tijdens de Kunstroute 'Losser over Dinkel' aldaar. Voorheen was de bleek een plek waar de was werd gebleekt en voor één weekend heb ik hierop gereageerd middels in een draadinstallatie.

karin gerfen  > HANGENDE HANZESTAD, JUNI 2017

In Opdracht van Quintus, maakte ik (maart t/m mei) samen met kinderen en ouderen een draadinstallatie in de Gotische Kruisbasiliek de Bovenkerk te Kampen, die van 16 t/m 19 juni te bezichtigen was tijdens de Hanzedagen. Kijk voor het programma - locatie Prinsenkwartier - op www.hanze2017.nl

Landschap in mijn hoofd | 11 dec 2015 - 04 juli 2016

Vanaf 11 december 2015 t/m 17 januari 2016 was mijn installatie 'draadlandschap' te zien in ZaalZuid te Hengelo. In dit werk probeer ik een landschap te laten zien vanuit een ander ondersteboven-perspectief.

Ik werd vervolgens - samen met 10 andere kunstenaars - genomineerd voor een Masterclass o.l.v. diverse boegbeelden uit de Provincie Overijssel. In vervolg op deze tentoonstelling heb ik een interventie gedaan op landgoed 't Heare in Olst in juni - en reageerde op een bestaande Follie aldaar -,  en dit was te zien van 04 juni t/m 4 juli 2016.

KUNST ONDER DE BOMEN > draadinstallatie mei 2016

vanaf 30 april t/m 31 mei was er een kunstroute in het bos op het landgoed van Vilsteren te zien, waaronder een werk van mij op locatie. kijk voor meer info op www.kunstonderdebomen.nl

'ruimte voor de rivier' | maart 2016

Voor de ESTAFETTE tentoonstelling in het Langhuis gingen Wilma Wilbrink en ik een samenwerking aan. ‘In deze samenwerking ontmoeten verbeeldingskracht van twee kunstenaars elkaar in een nieuwe ruimte. Waar de beleving van de ruimte en het materiaal elkaar raken.. ‘

Wilma’s fascinatie voor klei, de herkomst van dit materiaal en de kracht tot verbinden in een ruimte van Karin’s Draadinstallaties. Wilma maakt beelden over het Ruimte voor de Rivier project - wat geulen graaft langs de IJssel en een nieuwe dijk maakt. Stel Zwolle komt bij een overstroming onder water te staan. Bij het Langhuis zou het water dan maximaal 6 meter hoog komen. De klei voor deze installatie is dezelfde als waarvan de nieuwe dijk is gemaakt. In principe een heel sterk materiaal, maar zijn we wel zo veilig?  Zijn deze maatregelen voldoende, of steken wij als mens nog steeds onze kop in het zand als het om klimaatbeheersing en opwarming van de aarde gaat. De hoogte van de NAP-meter, de kwetsbare klei en het fragiele draad, stemt tot nadenken en alertheid.

DRAADINSTALLATIE K30 |  mei 2015

Tijdens het  'Feest van de geest' weekend was een draad-installatie van mij in de kelder van het dominicanenklooster te zien. Ik reageer hierbij met een ruimtelijke draadtekening op de ruimte zoals ik deze aantref en de architectuur en de geschiedenis van het klooster. Meer informatie over het programma van dit weekend kan je vinden op http://www.feestvandegeest.blogspot.nl/

'TABLOID' |  AUG 2014 

van 23 t/m 31 augustus zijn de installatie 'tabloid' en 'vrije val' te zien in de parochietuin te heeze tijdens de #BrabantseDag 

Beeldend kunstenaars Karin Gerfen en Mirjam Schaaf maken speciaal voor de Brabantsedag de installatie ‘Tabloid’ voor de Pastorietuin. > Het is een work in progress; “Vanuit het thema krantenkoppen zijn we aan de slag gegaan met de vorm van 'tabloid'- kranten. ‘Tabloid’ betekent letterlijk 'licht verteerbare kost' en dit zie je steeds meer als krantenvorm in de schappen liggen. Beknoptere nieuwsberichten, nieuws dat vervliegt. Lezen we eigenlijk nog wel echt? Door drukte en tijdgebrek screenen we vaak alleen nog maar krantenkoppen, twitterberichten en apps. Steeds meer veinzen we onze kennis daarover terwijl we geen idee hebben van achtergronden en opinies. Wat en wanneer is iets überhaupt  nieuws? De pastorietuin  toveren we om in een wereld van een opstijgende kranten. Kranten krijgen de vorm van een zwerm vogels die lijken neer te dalen of op te stijgen en verder te trekken.”

'WIREWORLD' |  2014 

Voor de tentoonstelling 'State of the Arts' in het stedelijk museum van 16 februari t/m 05 mei 2014, maakte ik een installatie 'wireworld' bestaande uit nieuwe en oude elementen; bijna 20 gebreide cocons, draad en kurk uit Portugal, fietsbanden en theezakjes. Om je mee te nemen in deze fantasie 'draadwereld' heb ik wederom gebruik gemaakt van een soundcape gecomponeerd door muzikant / componist Jan Paul de Bondt. Kijk op http://www.stedelijkmuseumzwolle.nl/cms/ voor foto's van deze installatie kijk onder #installaties

DRAADINSTALLIE | Beelitz mei 2014

Een oud ziekenhuis net buiten Berlijn, voor 1900 gebouwd, maar nu compleet verlaten. Waar vroeger op deze locatie astma patiënten verse lucht inademden, verbind ik nu de 'blauwe luchtdraden' van buiten naar binnen, om een moment stil te worden van dit beeld en deze herinnering...

'vrije val @itgwo' | sept 2012

Voor het festival  'Into The Great Wide Open' ging ik door op een eerder uitgevoerd werk: Vrije Val. Ik breidde de installatie uit tot een kunstwerk van ruim 20 parachutes, bestaande uit aan elkaar genaaide en in epoxy vormgegeven bh’s die doen denken aan parachutes. Tussen de bomen vallen ze neer, of stijgen ze op.

Bij het werk een soundcape gecomponeerd door muzikant / componist Jan Paul de Bondt met onderwatergeluiden. In welke wereld waan jij je, onder of boven water? intothegreatwideopen.nl

'hangende stad' #1 en 'patio' #2 | augustus 2012

een installatie #1 - bestaande uit blauw schuim, rood draad, kurk en zwarte netten - geinspireerd op een verhaal van 'Italo Calvino' en als schets en onderzoek voor een beeldende dansvoorstelling. 'Patio' een reactie op de gekleurde tegels in de patio. Een draad en tape - tekening. Gemaakt tijdens een - Artist  in residence - ‘Obras’ in Portugal, een bijzonder plek om te werken, waar ik voor de tweede keer naar terug reisde. www.obras-art.org

'playground' |  juni 2012

een installatie bestaande uit verzameld speelgoed, geverfd in zwart-wit als lijnen over het festivalterrein van Pedro Pico Pop gespannen. Samen met een kunstklas van het Carmel Collegeuit Raalte is er gewerkt aan 'gekleurde objecten' met behulp van gesorteerd speelgoed op kleur.Kijk voor een impressie op youtube v=CFjLRkKQDGQ en voor het festival op www.pedropicopop.com/rauw/

'wireworld' | augustus 2011

Een draadinstallatie in Portugal geinspireerd op de - wit - blauw - gekleurde tegels die de huizen versieren, gecombineerd met de 'draadlandschappen' van electriciteit uit deze omgeving. Samengesteld uit materiaal van deze omgeving als kurk, gras, marmerpoeder en zwart ijzerdraad.

'kabbalahouse' | augustus 2011

Draad-installatie in Portugal gemaakt op de plek waar ooit een huis op een berg stond naast de Obras - residency. Geintrigeerd door de geschiedenis van deze plek en de symboliek van de 'kabballa' (een oud Hebreeuwse leer die de link legt met het eeuwige leven en de sterfelijkheid), 11 dromenvangers van blauw en wit draad gecombineerd met de punten van de 'kabballa' om oude dromen te vangen op deze berg. Voor info over de artist in residence www.obras-art.org

'rood netwerk' |  juni 2010

Het werk voor de kunstfietsroute Okkenbroek ‘rood netwerk’ is gemaakt van stof en draad. Het bestaat uit een herhaling van dezelfde vorm die alleen door het spannen van de draden ‘ ruimtelijk’ wordt. Op deze locatie en omgeving is daarnaast gezocht naar ‘materialen’ in de dezelfde kleur als het draad. Ter plekke kunnen bezoeker hun ‘wensen’ op een rood papier in de zakjes achterlaten, om zo inhoud te geven aan dit netwerk. Kijk voor het archief ook op kunstfietsrouteokkenbroek

Deze web­si­te gebruikt coo­kies om infor­ma­tie op uw com­pu­ter op te slaan. Som­mi­gen zijn essen­ti­eel om de web­si­te goed te laten func­ti­o­ne­ren. Ande­ren geven ons inzicht in hoe de web­si­te gebruikt wordt en hel­pen ons om de gebrui­ker­s­er­va­ring te opti­ma­li­se­ren. Met het bezoe­ken van onze web­si­te gaat u akkoord met onze Privacy Statement.